این روز ها همه درگیر مشکلات و موانع درسی هستن که باعث ناامیدی، عملکرد ضعیف و کاهش تراز در آزمون های آزمایشی میشود. این جانب دکتر ابوالفضل جوادیه فارغ التحصیل از دانشگاه تهران در کنار خانم دکتر لیلا جعفری سعی کردیم بتوانیم گوشه ایی از این مشکلات را برطرف کنیم و دانش آموزان را در مسیر رشد و پیشرفت قرار دهیم.

همه‌ی ما دوست داریم در کاری که انجام می‌دهیم بهترین باشیم و توانایی‌های خود را در بالاترین سطح ارائه بدهیم؛ ولی همیشه عواملی مانند افکار، احساسات گوناگون و صداهای مزاحم وجود دارند و نمی‌گذارند روی درسمان تمرکز کنیم. گاهی نیز برای افزایش تمرکز، دست‌به‌دامانِ داروها و روش‌های درمانی می‌شویم. باید بدانید تمرکز در کار، مهارتی است که با تمرین می‌توان به آن دست یافت. در این مقاله به‌طور مختصر توضیح می‌دهیم تمرکز چیست و بهترین روش‌های افزایش تمرکز کدام‌اند.

تمرکز چیست؟

تمرکز به طور کلی به توانایی توجه کامل و آگاهانه یک فرد به یک مسئله خاص گفته میشود. در واقع زمانی که شما توانایی کنترل توجه خود را داشته باشید یعنی تمرکز دارید.
اگر شما تمرکز بالایی را تجربه کنید؛ بدون این که حواستان به چیزی پرت شود به یک چیز توجه میکنید و نتیجه بهتری از تلاش های خود میگیرید. با افزایش تمرکز میتوانیم از پریدن ذهن به مسائل نامربوط جلوگیری کنیم و تمام انرژیمان را بر روی کار دلخواهمان بگذاریم.

 

چگونه تمرکز می‌کنیم؟

کار اصلی ذهن ما تحلیل کردن مسائل و اتفاقات مختلف است. یکی از کارهایی که هیچوقت مغز از آن دست نمیکشد فکر کردن است. زمانی که ذهن شما تمام انرژی خود را برای فکر کردن و تحلیل کردن روی یک موضوع، شی، فرد یا هر چیز دیگری بگذارد؛ یعنی شما در حال تمرکز کردن هستید. در این حالت تمام مسائل دیگر نادیده گرفته میشوند و ذهن شما هیچ کاری به چیزهای دیگر ندارد.
تمرکز کردن بر یک کار، بسیار شبیه به «متمرکز کردنِ نگاه» است. وقتی تصمیم می‌گیرید بر چیزی تمرکز کنید، ابتدا مغزتان تمام اطلاعات بصری را دریافت و پردازش می‌کند تا به شما بگوید که باید بر چه چیزی تمرکز کنید. این کار شبیه زمانی است که برای اولین بار، تابلوی نقاشی یا عکسی را می‌بینید. وقتی که تصویر واضح‌تر می‌شود، مغز شما به‌سراغ جنبه‌ای می‌رود که می‌خواهید به آن توجه کنید. وقتی به این نوعِ لذت‌بخش از تمرکز دست می‌یابید که در آن گذشت زمان را حس نمی‌کنید، درک شما از جهان اطراف تغییر می‌کند و توانایی بیشتری در نادیده گرفتن محرک‌های بیرونی دارید

 

چگونه تمرکز خود را از دست می‌دهیم؟

از دست دادن تمرکز، فرایندی طبیعی، غیر مطلوب و تکامل‌یافته است که برای گاها در ما به‌وجود می آید. از بین رفتن تمرکز زمانی رخ می‌دهد که مغز چیزهایی می‌بیند که ناخودآگاه به آنها توجه میکنید مثلا در هنگام درس خواندن ذهنتان به سمت حرف دیشب مادرتان پرت میشد و برای چند دقیقه حتی چند ساعت از درس دور میشوید تایم مطالعه خودتون رو از دست میدهید و کیفیت شما با افزایش این روند بطور چشمگیری کاهش میبابد.

دلایل زیادی برای عدم تمرکز در افراد وجود دارد. این دلایل در سنین مختلف میتواند متفاوت از هم باشند. در صورتی که از مشکلات تمرکزی رنج میبرید حتما باید برای پیدا کردن دلیل آن جستجوهای بیشتری کنید و از متخصصان کمک بگیرید.

اگر به طور موقت دچار کمبود تمرکز شده اید یا خیلی کم آن را تجربه میکنید؛ مواردی که در قسمت دلایل نداشتن تمرکز میخوانید؛ به شما کمک میکنند که راحت تر راه های افزایش تمرکز خود را پیدا کنید.

 

دلایل نداشتن تمرکز:

  1. کمبود خواب و استراحت کافی
  2. قرارگرفتن در کنار عوامل حواس پرتی و محیط های شلوغ
  3. حل نکردن مشکلات گذشته و فرار کردن از آن ها
  4. نداشتن برنامه ریزی و مدیریت زمان خوب
  5. نداشتن تغذیه مناسب
  6. تجربه استرس زیاد و شدید

نشانه های عدم تمرکز

برای این که ببینید آیا نیاز است راه های افزایش تمرکز را یاد بگیرید یا نه، باید با نشانه های عدم تمرکز آشنا شوید. ممکن است هرکدام ما گاهی این نشانه ها را تجربه کنیم. اما جای نگرانی نیست و نداشتن تمرکز کافی مشکل بسیاری از ماست. یادتان باشد از دست دادن تمرکز در بیشتر وقت ها یک اتفاق طبیعی و عادی است و میتوان با چند تمرین ساده آن را افزایش داد.

  1. فراموشی در به یاد آوردن اتفاقاتی که به تازگی اتفاق افتاده اند
  2. دشواری در نشستن در یک مکان و درس خواندن
  3. سختی در فکر کردن و حل کردن سوالات
  4. نداشتن انرژی ذهنی و بدنی کافی برای تمرکز کردن
  5. داشتن اشتباهات ناشی از بی توجهی

 

فواید تمرکز بالا

۱- از بین بردن افکار منفی

با بالا بردن تمرکز و آگاهی درونی، میتوانید از افکار منفی و خودسرزنشگر رها شوید و به افزایش اعتماد به نفس خود کمک کنید.

۲- برنامه ریزی زمانی

و به تک تک تایم های درسیتون متعهد باشید با برنامه ریزی میتوانید جلوی کمبود زمان را بگیرید و به خوبی بر برنامه ریزی های خود پایبند بمانید

۳- افزایش قدرت تصمیم گیری

و آرامش روح و روان خودتون رو در الویت قرار بدید همچنین در انتخاب مسیر کنکور به بیراهه کشیده نمیشوید باعث میشود تصمیمات بهتری در زندگی بگیرید و همه جوانب را برای تصمیم های خود در نظر بگیرید.

۴- تقویت حافظه

و در این جهت از بقیه رقیب های خودتون جلو میفتید چون در دروس عمومی هرچه حافظه قوی تری داشته باشید سرعت بیشتری در جواب دادن به سوالات دارید. به تقویت حافظه شما کمک میکند

۵- تقویت قدرت یادگیری

قدرت یادگیری شما را افزایش میدهد و باعث میشود در درس و تحصیل خود موفق تر باشید.

شما میتوانید برای اطلاع بیشتر و بهتر از فواید تمرکز در جریان موفقیت کنکور با مشاورین فوق حرفه ایی موسسه مداد قهرمان تماس بگیرید و همچنین علاوه بر مشاوره رایگان برای اطلاع از هزینه مشاوره خصوصی و پکیج بینظیر نخبگان با شماره( ۹۰۰_۰۱۲۳_۰۹۱۲) تماس بگیرید.

 

چگونه تمرکز خود را بالا ببریم؟

همه ما دوست داریم تمرکز خود را در زندگی بالا ببریم تا از فواید بالا بردن تمرکز بهره ببریم. برای این که بتوانید روی چیزهایی که میخواهید تمرکز کنید راه های مختلفی وجود دارد. باید راه های افزایش تمرکز را یاد بگیرید و با تکرار این روش ها به مرور زمان تمرکز خود را بالا ببرید. یادتان باشد برای این کار نیاز به تداوم دارید و نباید از به دست آوردن نتیجه ناامید شوید.

۱- مدیتیشن کنید

احتمالا اسم مدیتیشن را شنیده اید. مدیتیشن یک روش کاربردی برای افزایش آرامش و تمرکز شماست. تحقیقات نشان داده است که مدیتیشن علاوه بر کاهش استرس، میزان سلول های خاکستری مغز را که در قدرت تمرکز و یادگیری تاثیرگذار هستند، افزایش میدهد.

۲- ورزش کنید

ورزش و تمرینات بدنی به کم شدن حواس پرتی های مغز شما کمک میکند.

۳- هدف های زندگی خود را مشخص کنید

انتخاب هدف های زندگی هر کسی میتواند کوتاه مدت یا بلند مدت باشند. با وجود این که ممکن است تعیین هدف زمان بر باشد اما به طور کلی روی زندگی شما تاثیر میگذارد و باعث میشود در مسیر موفقیت و قدم بگذارید.

۴- برنامه ریزی و مدیریت زمان را جدی بگیرید

برای کارهای مختلف روز خود برنامه داشته باشید. حد تعادل برنامه ریزی را رعایت کنید و اجازه ندهید این کار استرس و اضطراب شما را بالا ببرد. براساس اهداف، ویژگی های خاص خود و مسئولیت هایتان برنامه ریزی کنید

۵- حافظه خود را تقویت کنید

حافظه و تمرکز دو جنبه مهم و تاثیرگذار در کارآیی ذهن ما هستند. هر دو آن ها به قدرت یادگیری ما کمک میکنند و باعث میشوند نتایج بهتری در روند درسی و یادگیری مطالب بگیریم.
حافظه خود را با انجام تمرینات مختلف و یادگیری مهارت های متفاوت به چالش بکشید. سعی کنید با تلاش برای یادآوری موارد کوچک ذهنتان را تمرین دهید تا به مرور زمان هم حافظه بهتری داشته باشید هم به راحتی میتوانید روی دروس حفظی تسلط بیشتری داشته باشید.

۶- تغذیه سالم و متنوع داشته باشید

تغذیه منبع دریافت ویتامین ها و مواد مغذی لازم برای ذهن ماست. میتوانید مقاله کامل در رابطه با تغدیه در دوران کنکور رو در سایت مداد قهرمان مطالعه کنید یا با شماره ۹۰۰_۰۱۲۳_۰۹۱۲ تماس بگیرید و مشاوره رایگتن دریافت کنید.

۹- فضای اطراف خود را منظم کنید و عوامل حواس پرتی را دور کنید

محیط های شلوغ، پر از دکور و عوامل حواس پرتی، مکان های پر سر و صدا و نامنظم، روی میزان تمرکز ما در هنگام انجام کارها تاثیر میگذارند. اگر میخواهید کاری را شروع کنید که به تمرکز بالایی نیاز دارد؛ گوشی و وسایل الکترونیکی را از خودتان دور کنید و محیط کار خود را مرتب کنید.

چگونه افکار مثبت داشته باشیم؟

اراده و تخیل خود را هماهنگ کنید

موقع درس خواندن اگر تخیل و اراده شما همسو و هماهنگ نباشند، تمرکز حواس سخت تر می شود. روانشناسان می گویند که در این تضاد، قدرت تخیل، قدرت بیشتری از ازاده دارد. وقتی کتابی را باز می کنید ، پس از مدتی کوتاه، افکاری به ذهنتان خطور می کند؛ مثلاً با دوستانتان فوتبال بازی کنید یا با هم به سینما بروید یا فلان فیلم را تماشا کنید.
این تخیلات، باعث می شود تا تمرکزتان را از دست بدهید و احتمالاً از خواندن کتاب منصرف شوید
راه حل این مسئله، وقتی مایل به مطالعه درباره موضوعی خاص هستید، بهتر است خود را در حال و هوای مخصوص آن موضوع قرار دهید؛ مثلاً اگر کتاب پزشکی می خوانید، خود را در حال و هوای پزشک در هنگام درمان بیمار قرار دهید تا از این طریق، خیال و اراده را با هم هماهنگ کنید. تا زمانی که آهنگ تخیل و اراده هماهنگ باشند، تمرکز شما حواس حفظ می شود.

از نظر بدنی آماده باشید

یکی از چیزهایی که باعث افزایش تمرکز هنگام درس خواندن می شود، بازدهی بالای شرایط بدنی است. خواب خوب و با کیفیت، عادات غذایی سالم و فعالیت بدنی از جمله چیزهایی است که باید رعایت کنیم. مثلاً در مورد غذا، وقتی با معده سنگین میخواهید درس بخوانید، شاید چندان نتوانید روی درس تمرکز کنید. همچنین باید بدانید که صبحانه کافی و مقوی، نقش مهمی در ایجاد تمرکز حواس در طی روز دارد.

دنبال سکوت مطلق نباشید

یک باور اشتباه این است که حتماً هیچ صدای اضافی نباید باشد. حقیقت این است که هر چه محیطی ساکت تر باشد، برای تمرکز حواس بهتر است اما سروصدا نبودن لزوماً به معنای تمرکز بیشتر نیست. با وجود اینکه بهترین مکان برای مطالعه، جایی است که سر و صدا در آن از بقیه جاهای موجود کمتر باشد؛ اما شما باید عادت کنید با وجود سر و صدا هم هنر تمرکز را به دست آورید.
یادتان باشد اگر به محیط کاملاً ساکت عادت کنید، شرطی می شوید و فقط در مکان های ساکت می توانید مطالعه کنید و آن وقت در محیط های دیگر، با کوچک ترین سر و صدایی، تمرکز حواس شما در هنگام مطالعه به هم می ریزد.

تسلیم حواس پرتی های بیرونی نشوید

در اتاق نشسته اید و ناگهان برادرتان در را محکم می بندد. رویتان را به هیچ وجه به سمت او برنگردانید. بلکه ذهنتان را به آن چیزی که مقابل تان است، متمرکز سازید. این کار را در موقعیت های متعدد، مانند موارد زیر تمرین کنید:

  • در کلاس درس وقتی کسی سرفه یا عطسه می کند؛
  • وقتی با کسی در حال حرف زدن هستید، تمام توجه خود را به او معطوف کنید؛ به صورتش نگاه کنید و به گفته هایش توجه کنید و بقیه دنیا را از ذهنتان بیرون کنید.
  • وقتی دارید درس میخوانید، به صدای تلویزیون توجهی نکنید.

 

یکی از رازهای موفیقت در مسیر کنکور تمرکز بالا، کیفیت بالایی درسی و همچین داشتن یک مشاور خوب، دلسوز و با تجربه است که بتواند تمام نکات را به شما گوشزد کند و شما رو در این مسیر همراهی کند. برای اطلاع بیشتر از شرایط موسسه و مشاوره رایگان در زمینه درسی و آموزشی با شماره های زیر تماس بگیرید همچنین میتوانید عدد (۱) به ۱۰۰۰۹۰۶۸ ارسال کنید.

۸۰۰_۰۱۲۳_۰۹۱۲
۹۰۰_۰۱۲۳_۰۹۱۲