با سلام دکتر ابوالفضل جوادیه فارغ التحصیل رشته پزشکی دانشگاه تهران در سال۹۸ هستم. پس از به پایان رساندن رشته پزشکی تصمیم گرفتم که دانش آموزان را در مسیر سخت کنکور همراهی کنم و تجربه های خودم را در اختیار بچه ها بگذارم.در طی این سالها توانسته ام با تولید و تهیه یک پکیج آموزشی به کمک رتبه های برتر پزشکی دانشگاه تهران دانش آموزان را به درجات عالی آموزشی برسانم و این مسیر را هموارتر سازم.

حوصله درس خوندن ندارم، هر ساله تعداد زیادی از افراد جامعه ما با رنج سنی متفاوت که البته بیشتر آن‌ها جوانان ۱۸ ساله هستند در کنکور شرکت می‌کنند. کنکوری‌ها تلاش می‌کنند تا در این ماراتن پر پیچ و خم به موفقیت برسند و در رشته مورد علاقه دانشگاهی که قلباَ دوستش دارند مشغول به تحصیل شوند در ابتدای مسیر تقریبا ۱۰۰ درصد داوطلبان با انگیزه فوق العاده زیاد و انرژی وصف ناپذیر و باور نکردنی مشغول به محیا کردن شرایط می شوند و به نوعی با آمادگی بالا استارت می‌زنند و دروس را خیلی خوب مطالعه می کنند در نیمه‌های راه به دلایل محتلف از جمله مشکلاتی که در زندگی شخصی هر یک از این عزیزان وجود دارد کم کم از درس زده می شوند، مشکلاتی مثل نداشتن امکانات خوب، نداشتن منبع های مطالعاتی مناسب … و از این دست مشکلاتی که شما را از ورود به مسیر آرزوهاتون دور می‌کند.

 

انگیزه یعنی چی؟

تعریف لغوی انگیزه یعنی باعث سبب علت. انگیزه عامل درونی هست که شمارو وادار به حرکت میکنه. در واقع یه جور محرکه یه نیروی درونی که موفقیت بدون اون تقریبا غیر ممکنه چون محرک درونی وجود نداره. وجود انگیزه باعث میشه بعد از گرفتن تصمیم برای انجام کاری با وجود سختی های مسیر ، همچنان به حرکتت ادامه بدی و همیشه تورو اماده نگه میداره و حتی اگر از مسیر دور شی تورو برمیگردونه به جاده اصلی.

خیلی از ماها بعد از اینکه تصمیم گرفتیم، با مشکلاتی مثل تنبلی بی انگیزگی روبرو میشیم. در واقع ما رویاهای بزرگی داریم ولی برای اقدام کردن گاها انگیزه کافی نداریم.به خودتون گفتید از شنبه شروع میکنم ولی هیچوقت اون شنبه نیومده. چرا از انجام دادن و عملی کردن تصمیماتمون ناتوانیم؟ بشینید و فکر کنید دلیل اصلی ناکامی هاتون چی بوده؟ چرا بعد از مدتی در برنامه ها شکست میخوریم؟

 

چرا انگیزه درس خوندن ندارم ؟

ببینیم که چه مسئله ای باعث شده بی انگیزه بشیم؟ چی میشه که وسط درس خوندن بی حوصله می شیم، یا اصلا نمی ریم سراغ درس؟ مدت ها برنامه ریزی می کنیم که درس رو شروع کنیم، اما هی امروز و فردا می کنیم و انگار اون فردا هیچ وقت برای ما نمی رسه. همین مسئله رو ما می تونیم در رژیم گرفتن یا کارهای دیگه هم ببینیم. در این جور مواقع لازمه که بشینیم فکر کنیم که چی باعث این میشه که ما کارمون رو انجام ندیم یا عقب بندازیمش. می تونیم از یک برنامه ریزی مناسب استفاده کنیم و خودمون رو متعهد کنیم که کار مورد نظر رو انجام بدیم.

مثلا می تونیم با دوستمون که در درس هاش موفقه قرار بگذاریم که ساعاتی رو باهم درس بخونیم یا باهم بریم کتابخونه. می تونیم برای خودمون یه برنامه درسی بنویسیم و اون رو جلوی چشممون بگذاریم و آخر روز ببینیم چقدر به اون برنامه عمل کردیم. یادتون باشه که همیشه وقتی می خواهیم کاری رو شروع کنیم، ممکنه در شروع نتونیم اون کار رو درست و کامل انجام بدیم؛ دلسرد نشید و ادامه بدید و مطمئن باشید با گذشت زمان اوضاع بهتر میشه.

 

مراقب افکارتون باشید

گاهی ممکنه احساس دلسردی و ناامیدی کنیم، ممکنه فکر کنیم که مهم نیست چقدر تلاش کنیم، در نهایت موفق نمی شیم. یا ممکنه نظرات دیگران باعث بشه از کارمون ناامید بشیم. در این وضعیت اعتماد به نفس دانش آموزان پایین میاد و انگیزه خودشون رو برای انجام اون کار و تلاش برای اون از دست میدن. در این شرایط بهتره کمی به خودتون استراحت بدید، به راهی که طی کردید تا به این جا برسید و موفقیت هاتون فکر کنید و افکار منفی رو از ذهنتون دور کنید.

 

مولفه های انگیزه

  • جهت: انگیزه باعث میشه رفتارهای انسان هدف و جهت خاصی داشته باشه و واضح تر بشه. مثلا کسی که انگیزه اش از دانشگاه رفتن وقت گذرونیه، کمتر میره سر کلاس ها، زیاد غیبت می کنه و سرکلاس به حرف استاد خوب گوش نمی کنه. در مقابل کسی که انگیزه اش مدرک عالی گرفتنه جوره دیگه ای رفتار می کنه. بنابراین انگیزه به رفتارهای ما جهت خاصی میده.
  • پافشاری: موقع هایی هست که در برابر مشکلاتی که سر راهمون هستند نیاز به انگیزه داریم تا پافشاری کنیم و مشکلات رو پشت سر بگذاریم. مثلا برای بعضی از ما یادگیری زبان ممکنه سخت باشه. اما اگه انگیزه لازم رو داشته باشیم و یادگیری مون رو ادامه بدیم و پافشاری کنیم، می بینیم که می تونیم از پسش بر بیاییم؛ هرچند که اولش سخته.
  • شدت: گاهی برای رسیدن به اهداف باید با سرعت عمل و یا شدت بیشتری تلاش کنیم تا بتونیم سریع تر به هدف هامون برسیم. مثلا اگه می خواهیم در مبحث زبان انگلیسی بیشتر پیشرفت کنیم، باید هرروز براش وقت بگذاریم، تمرین کنیم، کلاس بریم، فیلم زبان اصلی ببینیم ….

چطوری انگیزه درس خوندن پیدا کنیم ؟

  1. یه جای مناسب برای درس خوندن پیدا کنید که آروم باشه و وسائلی که حواس شما رو پرت می کنه در اون جا نباشه. در اون قسمت حتما میز و صندلی برای استفاده تون قرار بدید. اگه در نزدیکی محل زندگی تون کتابخونه وجود داره، می تونید به کتابخونه برید و درس بخونید.
  2. اگه می خواهید از خودکار، ماژیک، برگه یا کتاب خاصی استفاده کنید، اون ها رو قبلا دم دستتون آماده بگذارید. اگه بخواهید مدام برید خودکار یا ماژیک بیارید یا دنبال اون ها بگردید، حواستون پرت میشه و از فضای درس خوندن بیرون میایید. حتما مقداری تنقلات سالم و آب کنارتون داشته باشید تا انرژی بدنتون رو تامین کنید. منظور از تنقلات سالم، میوه و مغزهایی مثل گردو، بادام و … هستند؛ نه شیرینی و پفک و چیپس.
  3. تلفن همراه خودتون رو خاموش یا بی صدا کنید و سعی کنید اون رو دور از دسترس خودتون بگذارید تا حواستون پرت نشه.
  4. اگه لازمه که برای درسی که در حال مطالعه کردن اون هستید از اینترنت استفاده کنید، از اون مطالب قبلا پرینت بگیرید تا به بهانه جست و جو برای اون مطلب، حواستون به مطالب دیگه در اینترنت نره و به جای درس خوندن مشغول جست و جوی اینترنتی در سایت های ورزشی و سایر سایت ها بشید.
  5. برای خودتون اهداف دست یافتنی و معیّن بگذارید.
  6. برای خودتون برنامه درسی درست کنید و به اون پایبند باشید. حتما برنامه ریزی مناسبی داشته باشید. اگه دوست دارید درباره اهمیت و روش اصولی برنامه ریزی بیشتر بدونید، پیشنهاد می کنیم حتما مقاله برنامه ریزی برای کنکور رو که در موسسه آموزشی بارسا تهیه شده مطالعه کنید.
  7. درس هاتون رو در طول زمان تقسیم بندی کنید و هر دفعه بخش های کوچکی از اون رو بخونید و مطالب رو جمع نکنید تا زیاد بشن و برای مطالعه اون ها به مشکل بربخورید.
  8. با اطرافیانتون صحبت کنید و اون ها رو توجیه کنید که در این زمان مشخص و این محل قراره درس بخونید تا اون ها مزاحمتون نشن و حواس شما رو پرت نکنند.

 

ایجاد انگیزه شروع به درس خواندن و راهکارهای آن

همه ما تجربه نداشتن انگیزه شروع برای درس خواندن را داریم. مدتی از شروع سال تحصیلی گذشته و می‌بینیم که نه تنها عملکرد خوبی نداشتیم، بلکه سر کلاس‌ها هم تمرکز کافی نداشته و آن طور که باید و شاید سر کلاس یاد نگرفته‌ایم. جزوه و کتاب را به موقع مطالعه‌ نکرده‌ایم. تمرین‌ها را به موقع تحویل نداده‌ایم یا بیشتر از آن چیزی که باید، کمک گرفته‌ایم!

اگر کنکوری هستیم، از برنامه‌ریزی‌مان عقب افتاده‌ایم و تنها دستاوردمان از آزمون‌های آزمایشی، صبح جمعه بیدار شدن بوده است! تا اینجای سال تحصیلی را با شب امتحانی درس خواندن گذرانده‌ایم اما حالا تصمیم گرفته‌ایم در فرصت باقی مانده از نو شروع کنیم و منظم‌تر و اصولی‌تر از قبل مسیر یادگیری خود را پیش ببریم.

 

وقتی انگیزه شروع نداریم؛ چگونه پیش زمینه آن را بسازیم؟

اولین مساله‌ای که همه ما هنگام روبرو شدن با بحران درس خواندن روبرو می‌شویم، “انگیزه نداشتن” است. معمولا ما عادت کرده‌ایم که بگوییم “نمی‌توانم” درس بخوانم، نمی‌توانم کارهای خود را به موقع انجام دهم، نمی‌توانیم تکنیک‌های درس خواندن را به کار گیریم و منظم و اصولی باشیم. ولی سوالی که مطرح می‌شود این است که آیا واقعا نمی‌توانیم یا مایل نیستیم اقدام کنیم؟

 

انگیزه شروع به درس خواندن وابسته به چند فاکتور است:

پاداش‌ها

به طور طبیعی در مقابل انجام هر کار منطقی و درستی پاداشی به دست می‌آوریم. در مورد درس خواندن به طور کلی این پاداش‌ها، شامل نمره خوب یا رتبه خوب است، اما معمولا آنها را نمی‌بینیم. پس یک راه عملی برای افزایش انگیزه شروع، برجسته کردن پاداش‌هاست. می‌توانید هر بار قبل از شروع مطالعه، به دستاوردهای بلند مدت درس خواندنتان فکر کنید یا حتی آن‌ها بنویسید. یا اینکه انجام کارهای مورد علاقه‌تان یا یک خوراکی خوشمزه را پاداشی برای تمام کردن مطالعه یک بخش یا انجام یک تمرین در نظر بگیرید.

عواقب
همان طور که یادگیری، پاداش‌هایی دارد، درس نخواندن هم عواقبی را در پی دارد و معمولا ما خیلی دیر متوجه آنها می‌شویم! در واقع یکی از دلایل سستی ما در اول کار این است که هنوز خطر انجام ندادن آن کار را درک نکرده‌ایم که موجب شروع‌مان شود. برای این حل مساله نیاز به سیستم دارید. سیستمی که خودتان تنظیم و طراحی‌اش کرده‌اید. عواقب گاهی عمومی و گاهی مختص هر شخص است. باید با خودتان رو راست باشید و به این عواقب فکر کنید. به محض آنکه به اندازه شب امتحان متوجه عواقب شدید، انگیزه شما برای راه اندازی سیستمی برای پیشبرد یادگیری‌تان تقویت خواهد شد.

حواس پرتی‌ها
حواس پرتی و ایده‌های وسوسه کننده بخش جدا نشدنی از هر کاری است. معمولا به محض شروع به درس خواندن، عوامل زیادی از وسوسه چک کردن شبکه‌های اجتماعی گرفته تا پیش آمدن برنامه ناگهانی دوستانه، مانع ادامه درس خواندن می‌شود. پس اگر به طور جدی تصمیم به درس خواندن دارید، باید مورد به مورد این حواس پرتی‌ها را حذف کنید. شک نداشته باشید هر حواس پرتی یک راه پیشگیری دارد. می‌توانید در محیطی آرام مثل کتابخانه درس بخوانید. ابزار الکترونیکی خود را دور از دسترس قرار دهید. یا اگر به اینترنت نیاز دارید، از برنامه‌های محدودکننده دسترسی استفاده کنید.

همیشه فردایی هست، تا وقتی که دیگه نیست

مطمئنم و ایمان دارم که اگر از همین زمان تصمیم بگیرید و به خودتون و توانایی‌ هاتون باور داشته باشید هر هدفی که برای خودتون تعیین کردید دست یافتنی هست.

اگر تا الان هم شروع نکردید کم کم مطالعه را شروع کنید و در طی چند روز ساعت مطالعه خودتون رو زیاد کنید.

درس‌های مورد علاقتون رو به نقاط قوت خودتون تبدیل کنید و از نقاط ضعفتون چشم پوشی نکنید، با تمرین و تکرار اون‌ها رو برطرف کنید. کارنامه افرادی که در سال گذشته در رشته شما قبول شدند رو بررسی کنید و درصد هایی که برای رسیدن به قبولی در رشته مورد نظر لازم دارید رو تعیین کنید. با این کار کمی به ذهنتون نظم میدید و میدونید که برای رسیدن و قبولی تو رشته دلخواهتون چه شرایطی لازم هست، برای محیا کردن این شرایط یک برنامه ریزی منظم داشته باشید و با قدرت هرچه تمام تر با نهایت توان تلاش کنید.

 

موفقیت همین نزدیکیست

لطفا قدم بردار…

 

مشاوره حرفه ای تخصص ماست

برای دریافت مشاوره رایگان در زمینه ایجاد انگیزه واز بین بردن بی حوصلگی در درس خواندن و همچنین مشاوره تحصیلی با رتبه های برترمی توانید با مشاوران مجموعه مداد قهرمان با شماره های زیر تماس بگیرید یا عدد “۱” رو به ۱۰۰۰۹۰۶۸ ارسال کنید.

۸۰۰_۰۱۲۳_۰۹۱۲
۹۰۰_۰۱۲۳_۰۹۱۲