چرا باید آزمون های آزمایشی شرکت کنیم؟
با سلام من دکتر ابوالفضل جوادیه هستم، سالی که از دانشگاه تهران فارغ التحصیل شدم تصمیم گرفتم به هر طریقی به دانش آموزان در مقاطع مختلف کمک کنم تا مشکلاتی که خودم در مسیر کنکور رو داشتم نداشته باشن و مسیر موفقیت رو هموارتر و آسون تر و با آرامش بیشتر طی کنند.
زمانی که شما مشاوره کنکور دریافت می کنید، یکی از کلیدی ترین نکاتی که مشاور کنکور به شما گوشزد می کند، شرکت در آزمون های آزمایشی است. این موضوع از آن جهت حائز اهمیت است که شما به عنوان یک داوطلب کنکور، بدون ارزیابی خودتان قادر به تشخیص نقاط ضعف و قوت خود نخواهید بود و از این رو بهتر است با شرکت در آزمون های آزمایشی، یک ارزیابی کلی را نسبت به عملکرد خودتان داشته باشید و تا قبل از شروع دوران جمع بندی و نزدیک شدن به موعد کنکور سراسری، در صورتی که لازم به اصطلاح روش مطالعاتی و یا هر اشتباهی که در طول روند مطالعه مرتکب شده اید، اقدام کنید. در این مقاله در رابطه با لزوم شرکت در آزمون های آزمایشی با شما صحبت خواهیم کرد.
هر مشاور تحصیلی و کنکور، شرکت در آزمون های آزمایشی را برای داوطلبان کنکور، یکی از شرایط اصلی کسب موفقیت و نتیجه دلخواه در کنکور سراسری میداند. این آزمون ها، برخلاف کنکور سراسری که از کل مطالب کتاب های درسی متوسطه می باشد، می تواند هم شامل کل مطالب و هم شامل بخش هایی از کتاب های درسی باشد. آزمون های آزمایشی که شامل کل مطالب درسی هستند، به آزمون های جامع معروف هستند.
این آزمون ها معمولا از ابتدای فروردین ماه برگزار می شوند و در بعضی از موسسات ممکن است در خرداد ماه و با فاصله هفتگی برگزار شوند. در نوع دوم، آزمون ها به آزمون های مرحله ای شهرت دارند. در این آزمون ها، هر بار قسمت هایی از کتاب درسی انتخاب می شود و از آن سوال طرح می شود. تعداد سوالات در هر ۲ نوع آزمون های آزمایشی، مشابه تعداد سوالاتی است که در کنکور سراسری مطرح می شود. از لحاظ شرایط برگزاری نیز، این آزمون ها تا حد امکان در شرایطی شبیه به شرایط جلسه کنکور برگزار می شوند و از این رو افرادی که استرس جلسه کنکور را دارند، می توانند از این آزمون ها به منظور وسیله ای برای آشنایی با شرایط روز کنکور و عادت کردن به آن، استفاده کنند.
اهمیت شرکت در آزمون های آزمایشی
گفتیم که مطالعه در سال کنکور بدون ارزیابی، معمولا بازده بسیار پایینی دارد و امکان اینکه شما صرفا با مطالعه کتاب های درسی و کمک آموزشی و بدون شرکت در هیچ آزمون آزمایشی بتوانید نتیجه دلخواه خود را کسب کنید بسیار پایین است. آزمون های آزمایشی به منظور اینکه شما به عنوان داوطلب کنکور سراسری، متوجه ضعف ها و نقاط خود شوید بسیار مفید است. بگذارید با یک مثال در مورد این قضیه توضیح دهیم.
دروس محاسباتی مانند ریاضی و فیزیک و بخشی از درس شیمی، معمولا برای مسائلی که نیاز به حل کردن دارند، ۲ تا ۳ نوع راه حل مختلف دارند. از بین این راه حل ها، تعداد کمی برای امتحانات و آزمون های تستی مانند کنکور مفید هستند و در مدت زمان تعیین شده برای هر تست، شما را به جواب می رسانند. از طرفی ممکن است بین چند راه حل تستی مختلف برای یک مبحث، یکی از آنها مناسب شما باشد و بتوانید آن را به خوبی یاد بگیرید و با تسلط و سرعت مناسب به تست مدنظر پاسخ دهید.
برای فهمیدن اینکه کدام راه حل در شرایط استرس زای کنکور، بهترین بازدهی را برای شما دارد، شرکت در آزمون های آزمایشی بهترین راه حل است. از طرفی در جلسه کنکور ممکن است به مبحثی فوق العاده مسلط باشید اما امتحان دادن در کنار افراد دیگر، شما را درگیر استرسی کند که در پاسخگویی دچار خطا شوید. برای حل این مشکل نیز شرکت در آزمون آزمایشی، راه حل خوبی است.
ویژگی های مطلوب یک آزمون آزمایشی ایده آل:
۱) طراحی سوالات توسط برترین و باتجربه ترین اساتید دانشگاهی و کنکور
۲) ارائه پاسخ تشریحی جامع برای تمامی سوالات
۳) برخورداری از قوی ترین و پرجمعیت ترین جامعه آماری شرکت کنندگان
۴) صدور کارنامه تحلیلی شامل اطلاعات آماری و بررسی عملکرد دانشجو در هر درس
۵) کیفیت مطلوب محل برگزاری آزمون ها
فواید آزمون های آزمایشی:
۱) برنامهریزی جامع و نظم بخشیدن به مطالعه داوطلب
۲) سنجش و ارزیابی مباحث مطالعه شده و مشاهده نقاط ضعف و قوت
۳) ارزیابی میزان پیشرفت هر آزمون نسبت به آزمون قبلی
۴) آمادهسازی روحی و فیزیکی جهت تمرکز ۲ ساعته بر سوالات و حضور در جلسه آزمون
۵) آشنایی با انواع سوالات قابل طرح از یک مبحث
۶) شبیه سازی شرایط جلسه کنکور اصلی
۷) تمرین مدیریت زمان و یافتن ایرادات در زمان بندی
۸) مرور کامل مطالب مطالعه شده و یافتن ایرادات و کمبودهای مطالعاتی و تست زنی
۹) تمرین تکنیک های تست زنی و حل مسئله در زمان محدود
۱۰) افزایش اعتماد به نفس برای رقابت با داوطلبان
مهمترین ویژگیهای آزمونهای آزمایشی:
۱) چارچوب حجم مطالعاتی میان دو آزمون (بودجهبندی)
بدون شک مهمترین دلیل لزوم شرکت در آزمونهای آزمایشی این است که براساس چارچوبی که آزمونها برای ما تعیین میکنند مطالعه کنیم. اولاً بودجهبندی آزمونهای آزمایشی عموماً بهطوری طراحی میشوند که مطالب دروس میان سه تا پنج بار تا آزمون اصلی مرور و دوره شوند. این امر کمک میکند بدون دغدغه و نگرانی از این بابت که در چه زمانی میخواهیم مطالب را مرور کنیم، بهصورت متمرکز مطالعه کنیم؛ چون میدانیم قرار است با برنامهریزی مدرسان و باتجربههای این حوزه جلو بریم. ثانیاً بودجهبندی آزمونهای آزمایشی مشخص میکند مثلاً در دو یا سه هفتهی آینده چه مطالبی باید مطالعه شود. این امر بهشدت از پراکندهخوانی ما جلوگیری میکند و کاری میکند که برای مطالعه چارچوب داشته باشیم. بهاین ترتیب، میفهمیم که در بازهی زمانی کوتاه باقیمانده تا کنکور باید چه کارهایی انجام دهیم.
۲) مدیریت دفترچهی آزمون
شاید شما در جلسهی آزمون ندانید باید از کدام درس شروع کنید. این امر یکی از مشکلاتی است که داوطلبها سر جلسهی آزمون اصلی دارند. اغلب افراد نمیدانند دفترچه را چطور و به چه ترتیب دروسی پیمایش کنند. این موضوع جزو موضوعات استراتژیک آزمون است. جواب این سؤال برای هر فرد میتواند متفاوت باشد.
بهطور کلی، استراتژی فرد باید این باشد که دفترچه را با درسی شروع کند که بر آن مسلط است. بعد از آن نوبت به درسی میرسد که فقط قرار است در یک دور تستهایش را جواب دهد. با این اوصاف باید آنقدر در کنکور آزمایشی آزمونوخطا کنیم تا به نتیجهی مشخص برسیم.
۳) مدیریت زمان دفترچه
یکی از مهمترین استراتژیهای جلسهی آزمون این است که زمان را برای پاسخ به دفترچهی آزمون چطور مدیریت زمان کنیم؟ برای هر درس چقدر زمان بگذاریم و چند بار به آن درس مراجعه کنیم؟ مثلاً اگر تصمیم گرفتهایم برای ریاضی پنجاه دقیقه زمان بگذاریم، آیا این زمان کافی است یا زیاد است؟ اگر کافی است، آیا کل این زمان را در یک نوبت به ریاضی اختصاص دهیم یا بهصورت رفتوبرگشتی سراغ این درس برویم؟ مثلاً بهتر است یک ۳۵ دقیقه و یک ۱۵ دقیقه اختصاص بدهیم یا یک چهل دقیقه و یک ۱۰دقیقه؟ همهی این موارد جزو استراتژیهای فردی است و خود فرد باید در جلسهی آزمونهای آزمایشی با آزمونوخطا به آن برسد.
۴) مدیریت استرس
یکی دیگر از موارد مهمی که باید در آزمونهای شبیهساز تمرین شود، مدیریت استرس و ساختار ذهن است. خیلی از افراد که واقعاً از لحاظ دانش و تسلط روی مطالب درسی قوی هستند در جلسهی آزمون به اضطرابهای پیشبینینشده دچار میشوند. اغلب این افراد، در عین تواناییشان، با اضطرابشان آشنا نیستند؛ برای همین هم نمیدانند باید چطور آن را مدیریت کنند. این افراد، در عین شایستگی، نمیتوانند رتبهی خوبی را کسب کنند. این موضوع و تمامی مواردی که میتواند فرد را مضطرب کند باید در جلسات آزمونهای آزمایشی تمرین شود.
۵) شبیهسازی فیزیکی
از موارد معروفی که همه با آن آشنا هستیم، شبیهسازی فیزیکی است. این امر کمک میکند تمرین کنیم که سر جلسهی اصلی، بدون داشتن هیچ استراحتی، گردن خود را پایین ساعتها بیندازیم و امتحانی طاقتفرسا را بگذرانیم. مانند یک ورزش سنگین است و باید برای آن از قبل تمرین کنیم.
۶) ارزیابی عملکرد در مقایسه با خودمان و در قیاس با رقبا
اگر قرار باشد فقط بخوانیم و مطالعه کنیم، بدون آنکه بدانیم آیا این شیوه و حجم مطالعه کافی است و اصلاً مزیت رقابتی ایجاد میکند یا نه، قطعاً خودمان را به بختواقبال سپردهایم؛ یعنی ممکن است نتیجه بگیریم یا نگیریم. برای آگاهبودن از وضعیت مطالعهی خودمان لازم است حتماً بهطور مستمر و در بازههای زمانی مشخص از خودمان آزمون بگیریم. این کار هم وضعیت شخصیمان را در تکتک دروس مشخص میکند و هم وضعیت ما در مقایسه با دیگر رقبا معین میکند. بهاین ترتیب به ما کمک میکند برنامهریزیهای بعدی را بهتر انجام دهیم.
۷) بهترین محرک خارجی
مشخصاً برای رسیدن به هدف به انگیزه نیاز است. انگیزه انرژی لازم را آزاد میکند و براساس آن بهسمت موفقیت حرکت کنیم. مستقل از انگیزههای درونی که به آرزوها و دلایل شخصی افراد مرتبط است، انگیزهدهندهها و موتورهای محرک بیرونی نیز اهمیت ویژهای دارند. آزمون آزمایشی یک محرک قوی برای هلدادن افراد بهسمت مطالعهی بیشتر است
۸) بانک سؤال برای آزمونهای آزمایشی
بد نیست گاهگاهی در لابهلای تستهای کنکور تعدادی تست تألیفی هم بزنیم. این دست تستها را فعالان آموزشی در هر درس طرح میکنند که از تستهای آزمون اصلی شناخت دارند. زدن این تستها کمک میکند ببینیم وضعیتمان در برخورد با تستهای جدیدتر چگونه است. تستهای کنکور آزمایشی عموماً با هدف آموزش طراحی میشوند و میتوانند برای بهتسلطرسیدن داوطلب منبع خوبی باشند.
۹) کارنامههای تحلیلی
در حال حاضر تمامی مؤسساتی که آزمونهای آزمایشی برگزار میکنند کارنامه تحلیلی قوی از آزمون هم ارائه میدهند. کارنامهی تحلیلی کمک میکند که هر داوطلب وضعیت خود را بهخوبی تحلیل کند
۱۰) بازخوردگرفتن از سؤالات آزمون (رفع بیدقتیها)
بخش عمدهای از بیدقتیها و بهقول معروف سوتیهای محاسباتی و بچهگانه در آزمونهای آزمایشی شناسایی میشود. در مرحلهی بعد با توجه به اینکه این موضوع بهطور واقعی یک بار اتفاق افتاده است همواره ملکهی ذهن فرد میشود و باعث میشود دیگر آن اشتباه پیش نیاید. از این نظر آزمون آزمایشی کمک بسیار بزرگی برای رفع ایرادات فردی است. مشکل نداشتن تمرکز و بیدقتیهای محاسباتی با کمک افزایش تجربه در حل تست در شرایط واقعی حل خواهد شد
در کدام آزمون آزمایشی شرکت کنیم؟
و در آخر هم سوالی که اکثر دانش آموزان درگیرن آن هستند رو پاسخ دادیم. آزمون های آزمایشی از ابزارهای اصلی آمادگی آزمون است. بیشک بدون استفاده از این ابزار شانس موفقیت شما بسیار کاهش مییابد؛ چون فضا رقابتی است و دیگر داوطلبها ۱۰ مورد بالا را بهخوبی تمرین کردهاند
در این میان سؤال مهم این است که در کدام آزمون آزمایشی شرکت کنیم؟ آزمونهای جامع آزمایشی فراوانی برگزار میشد، اما فقط انتخاب بهترین گزینه میتواند شما را به هدف اصلیتان نزدیک کند. برای انتخاب بهترین آزمون آزمایشی شما باید معیارهای مختلفی را در نظر بگیرید از جمله کیفیت سوالات،بودجه بندی و برنامه ریزی دقیق،کارنامه تحلیلی،جامع آماری،تیم طراحی سوالات و….
یکی از رازهای موفیقت در مسیر کنکور داشتن یک مشاور خوب، دلسوز و با تجربه است که بتواند تمام نکات را به شما گوشزد کند و شما رو در این مسیر همراهی کند.برای اطلاع بیشتر از شرایط موسسه و مشاوره رایگان در زمینه درسی و آموزشی با شماره های زیر تماس بگیرید همچنین میتوانید عدد (۱) به ۱۰۰۰۹۰۶۸ ارسال کنید.
۸۰۰_۰۱۲۳_۰۹۱۲
۹۰۰_۰۱۲۳_۰۹۱۲