درود بر دانش آموزان عزیز و همراهان همیشگی موسسه مداد قهرمان

سلام من دکتر لیلا جعفری رزیدنت جراحی زنان و زایمان و مشاور و موسس مجموعه کنکوری مداد قهرمان هستم.یکی از مشکلات اصلی و شاید مهم ترین مشکلات بچه های کنکوری و دهمی ویازدهمی، درست مرور نکردن است. در موارد زیادی از من سوال پرسیده شده که چرا با وجود اینکه برای یادگیری یک مطلب خیلی زحمت می کشیم و تایم زیادی هم میزاریم، بعد از یک تایم کوتاه، خیلی از مطالب فراموشمون میشه؟

بنده هم با جواب گویی به این سوال مهم که مطمئنا سوال خیلی از شما هم هست تصمیم گرفتم که یک مقاله مناسب و کامل در این مورد منتشر کنم. در این مقالعه سعی دارم روش های درست مرور رو به صورت کامل و اصولی به شما آموزش بدم پس با من همراه باشید تا این مشکل رو برای همیشه برطرف کنیم.

 

چرا باید مطالب را مرور کنیم؟

بهترین زمانی که ما می توانیم چیزهای مختلف را به یاد بیاوریم بلافاصله بعد از خواندن، شنیدن و یا تماشای آنهاست؛ اما با گذشت زمان این اطلاعات در ذهنمان کمرنگ و کمرنگ تر می شوند.

برای همین است که مرور مرتب اطلاعات و مطالب بسیار مهم است. این کار به ما امکان می دهد تا مطالب و مهارت های جدید را از حافظه کوتاه مدتمان به حافظه بلند مدت منتقل کنیم و بعد آنها را در این قسمت نگه داریم. هر چه اطلاعات و مطالبی که یاد می گیریم پیچیده تر و سخت تر باشند برای به خاطر سپردنشان هم تلاش بیشتری باید بکنیم.

جهت مشاوره در زمینه مرور کردن درس های کنکور به روش رتبه برترها میتونی با شماره های خانم دکتر ۸۰۰-۰۱۲۳-۰۹۱۲ وآقای دکتر ۹۰۰- ۰۱۲۳-۰۹۱۲ تماس بگیری یا عدد (۱) را به ۱۰۰۰-۹۰۶۸ پیامک کنی.

 

روش های مرور مطالب چیست؟

روش ها یا استراتژی های مرور مطالب تکنیک هایی هستند که برای استفاده مجدد و یا بخاطر آوردن اطلاعاتی که قبلا یاد گرفته ایم به کار گرفته می شوند، به گونه ای که این اطلاعات را در ذهن تازه نگه دارند. این تکنیک ها به ویژه وقتی در حال یادگیری مطالب جدید برای یک هدف خاص مثل شرکت در امتحان یا ارزیابی خودتان هستید بسیار ارزشمند هستند.

این استراتژی ها می توانند برای به یاد آوردن اطلاعات به طور کلی مفید باشند.

چند نکته ی مهم در مرور:

  • اول باید درس را خوب یاد بگیرید و بعد آن را مرور کنید.
  • مرور هم باید با تمرکزدرجای و زمان مناسب انجام شود.
  • مرور های اولیه زمان میگیرند چون در مراحل اول یادگیری و تعمیق مطالب هستید.از مرورهای بعدی پس از ایجاد تسلط سریع تر انجام می گیرند.
  • وسواس نداشته باشد بگذارید مطلب خوب جا بیفتد.
  •  به خاطر ترس از فراموش شدن مطلب خود را وادار به دوره ی زودرس و نابجا نکنید.
  • برای مرور خود از یک سر رسید استفاده کنید و تاریخ مرور هر موضوع را در آن وارد کنید.
  • درهرمرور اشکالات و اشتباهات قبلی را کنترل و یادآوری کنید و تاکید شما بر روی قسمت های فراموش شده باشد.
  • درهرمرحله از مرور سعی کنید به نکاتی دست یابید که در مراحل قبل متوجه ی آن نشده بودید.

 

چگونه به طور موثر مطالب را مرور کنیم؟

برای مرور و به یاد آوردن هرچه مؤثرتر اطلاعات و مطالب، از این ۷ روش مفید استفاده کنید:

۱- مطالب را فورا مرور کنید:

به محض اینکه مطلب یا اطلاعات جدیدی یاد گرفتید چند دقیقه زمان برای مرور کردن آنها صرف کنید. دوباره به مطالب نگاه کنید و موارد جدید را به یادداشت های قبلی تان اضافه کنید. علاوه بر این می توانید هر نکته کلیدی موجود در مطلب را با صدای بلند برای خودتان توضیح بدهید.

این مرور اولیه روش خوبیست برای اینکه مطمئن شوید کل مطلب را فهمیده و درک کرده اید. از طرف دیگر با این کار دیگر لازم نیست دفعه بعد که مطلب را مرور می کنید دوباره و دوباره آن را از اول بفهمید و زمان زیادی صرفش کنید.

۲- برای مرورهای بعدی برنامه ریزی کنید:

یادتان باشد انتقال اطلاعات به حافظه بلند مدت به تلاش و تکرار نیاز دارد؛ بنابراین مرور دوباره مطالب بسیار ضروری است، در غیر این صورت جزئیات اصلی به ناچار از ذهنتان پاک می شوند.
سعی کنید مطالبی که یاد گرفته اید را در فواصل منظم مرور کنید؛ مثلا اگر امروز مطلب را خواندید یکی دو روز بعد آن را مرور کنید. بعد برنامه مرورهای بعدی را برای یک هفته، دو هفته، یک ماه و فواصل بیشتر برنامه ریزی کنید.

در اینجا سازماندهی نقش بسیار مهمی ایفا می کند. سعی کنید با افزودن برنامه مرورتان به لیست کارهای روزانه تان برای این کارتان هم زمان بندی کنید. در تقویم یا در تلفن همراهتان یادآور تنظیم کنید تا نوبت بعدی مرورتان را به شما اطلاع بدهد.

اگه مرور کردن بلد نیستی و کلی سوال داری، برای دریافت راهکارهای رتبه برتر شدن و کسب رتبه عالی فقط کافیه با شماره ۲۶۰۳-۵۱۸-۰۹۹۲ تماس بگیرید.

 

۳- خودتان را آزمایش کنید:

هر بار که مطلبی را مرور می کنید از یک عنصر آزمایش کردن هم استفاده کنید. این مساله باعث می شود مشکلاتی که در فهم مطلب دارید برطرف شوند، زمینه های کلیدی که باید روی آنها تمرکز کنید، برجسته شوند و میزان یادگیری تان افزایش پیدا کند.

 

۴- یادداشت هایتان را مرور کنید:

به جای اینکه فقط یادداشت بنویسید و امیدوار باشید که مطالب در ذهنتان باقی می مانند، دست به کار شوید و آنها را مرور کنید! در هر بار مرور یادداشت ها می توانید جملات و قسمت های جدیدی نیز به آنها اضافه کنید. این کار روشی عالی برای تازه و به روز نگه داشتن اطلاعات در ذهن است.
می توانید مرور یادداشت ها را خیلی سریع و با مرور کردن کلمات کلیدی و قسمت های بولت دار متن انجام بدهید. اگر می خواهید یادداشت هایتان را عمیق تر مرور کنید می توانید از نمودارهای مختلف ) استفاده کنید.

 

۵- چیزی که یاد گرفته اید را به شخص دیگری آموزش بدهید:

یکی از بهترین و قدرتمندترین راه ها برای به یادگیری و به خاطر سپاری مطالب در ذهن آموزش آن به شخص دیگر است. تنها کاری که باید بکنید این است که مطالبی که خوانده اید را برای همکلاسی یا دوستتان توضیح بدهید.

این کار مزایای مختلفی دارد که عبارتند از:

  • این کار باعث می شود خیلی زود بخش هایی از مطلب را که متوجه نشده اید یا یاد نگرفته اید را شناسایی کنید.
  • این کار اعتماد بنفس شما را افزایش می دهد و به شما می فهماند که مطلب که یاد گرفته اید.
  • ممکن است طرف مقابل یا همان شاگردتان سوالاتی از شما بپرسد که پاسخ گفتن به آنها باعث درک عمیق تروبیشتر مطلب برای شما شود.

 

۶- یادگیری تان را وارد مرحله عمل کنید:

کمتر اتفاق می افتد که فقط با یادداشت برداری کردن و مرور ساده آنها مطالب به حافظه بلند مدت منتقل شوند. بهترین کار این است که هر چیزی یاد گرفته اید را به کار بگیرید.
در برخی موارد این اتفاق خودبخود و به طور طبیعی رخ می دهد.

 

۷- بدانید چه موقع باید استراحت کنید:

نکته آخری که باید به آن توجه کنید این است که بیش از حد هم درگیر کار نشوید! معمولا دانش آموزان در فصل امتحانات به خاطر استرس و اضطراب دچار وسواس می شوند. یادتان باشد اگر استراحت منظمی نداشته باشید در معرض خطر فرسودگی قرار می گیرید.

تحقیقات نشان می دهند خواب خوب و کافی نقش مهمی در تقویت حافظه بلند مدت و افزایش تمرکز دارد. خواب بخش مهمی از فرایند یادگیری محسوب می شود که به مرتب سازی و انتقال اطلاعات از حافظه کوتاه مدت به بلند مدت کمک می کند.

جهت مشاوره در زمینه مرور کردن درس های کنکوربه روش رتبه برترها فقط کافیه با شماره ۰۹۹۲-۵۱۸-۲۶۰۳ تماس بگیرید.

انواع مرور درسی:

برای مرور کردن مطالب درسی می‌توانید از چند نوع مختلف منابع استفاده کنید و وارد عمل شوید:

۱- مرور از روی جزوه و کتاب درسی:

این نوع از مرور مطالب درسی به کمک استفاده از کتاب درسی یا جزوه‌ای که نوشته‌اید انجام می‌شود. یعنی نکات مهمی که در کتاب علامت زده‌اید یا چیزهایی که در جزوه نوشته‌اید، مطالعه کنید؛ این نوع از مرور کمی زمان‌بر است.

۲- مرور از طریق تست زدن:

در این روش از طریق تست زدن می‌توانید مطالب درسی مورد نظرتان را هم مرور کنید. البته ایرادی که این روش دارد این است که ممکن است بخشی از مطالب در بین تست‌ها وجود نداشته باشد و مرور کردن شما جامع و کامل از آب درنیاید.

۳- مرور با خلاصه‌نویسی‌ها:

می‌توان این مورد از انواع مرور درسی را به عنوان کامل‌ترین آن‌ها معرفی کرد. در این مورد شما باید خلاصه‌ای از مطلب درسی که قبلاً یادداشت کرده‌اید را یک بار روخوانی کنید؛ بعد از آن سعی کنید تمام جزئیات را به یاد بیاورید. تا جای ممکن تمام تلاش‌تان را بکنید که همه چیز را به خاطر بیاورید، اما اگر موفق نشدید سراغ کتاب درسی بروید.

۴- مرور با دوستان:

مرور با دوستان می تواند به شما کمک کند تا مباحث و نکات مهم آن را در کنار یکدیگر و با تبادل نظر، مرور و رفع اشکال کنید. جلسات مرور جمعی، باید جدی و صمیمانه و با نشاط برگزار شود. هر نفر، قسمتی از یک مطلب یا موضوع را برای دیگران توضیح می‌دهد و دیگران گوش می‌دهند، و هر فرد، نکته‌ای را که به نظرش می‌رسد برای دیگران می‌گوید، و هر نفر که قبلاً به آن توجه نکرده است، آن را به نکات خود می‌افزاید و آنها را در کتاب درسی‌اش علامت گذاری می‌کند. در این روش، باید مراقب اتلاف وقت باشید؛ به همین دلیل، باید زمان شروع و خاتمه جلسه معلوم و فرصت هر کس مشخص باشد. ضمناً این کار باید با تعداد نفرات محدود انجام شود. این روش برای مقابله با اضطراب و کم انگیزگی، مناسب است و اعتماد به نفس را افزایش می‌دهد.

 

مرور درس‌های حفظی:

درس‌های حفظی همان درس‌هایی هستند که دانش‌آموزان بیشتر از همه به دنبال راهی برای فراموش نکردن آن‌ها می‌گردند. بهترین روش برای مرور مطالب درسی کتاب‌هایی مثل دین‌وزندگی، زیست، ادبیات فارسی و … همان بازخوانی کردن است. اگر این بازخوانی در فاصله‌های زمانی درستی انجام شود، قطعاً تاثیرات مثبت زیادی روی نتیجه نهایی به همراه دارد.

 

الگوی اول برای رعایت فاصله زمانی مرور درس‌ها:

اولین الگویی که برای درس خواندن و مرور کردن قابل استفاده است، همان الگوی توصیه شده توسط ابینگهاوس است. ممکن است اجرای این الگو برای داوطلبان کنکور کمی سخت باشد.

۱ روز بعد از مطالعه مرحله اول
۳ روز بعد از مطالعه مرحله دوم
۱۰ روز بعد از مطالعه مرحله سوم
۳۰ روز بعد از مطالعه مرحله چهارم
۹۰ روز بعد از مطالعه مرحله پنجم

 

الگوی دوم برای رعایت فاصله زمانی مرور درس ها:

دومین الگویی که برای تعیین فاصله زمانی بین مرور درسی قابل استفاده است در ادامه آورده‌ایم.

این الگو مورد توجه تعداد زیادی از داوطلبان کنکور قرار گرفته و برای برنامه ریزی کنکور مناسب است.

۱ روز بعد از مطالعه مرحله اول
بین ۵ تا ۱۰ روز بعد از مطالعه مرحله دوم
بین ۳ تا ۴ هفته بعد از مطالعه مرحله سوم
حدود ۲ ماه بعد از مطالعه مرحله چهارم
حدود ۴ ماه بعد از مطالعه مرحله پنجم

 

سخن پایانی:

با خواندن این مقاله راه‌های بهتری برای مرور درسی یاد گرفتید. اجرا کردن هر کدام از این روش‌های می‌تواند سطح یادگیری شما را به بالاترین حالت ممکن برساند. مرور مطالب درسی به خصوص برای داوطلبان کنکور امری حیاتی و مهم است. طبقه‌بندی شدن مطالب در ذهن هم یادآوری آن‌ها را ساده‌تر می‌کند و هم یادگیری عمیق آن‌ها را تضمین می‌کند. ثبت کردن زمان‌های مرور و برنامه‌ریزی دقیق و منظم هم از دیگر عواملی است که درس خواندن و یادگیری بیشتر را برای شما به ارمغان می‌آورد. مرور مطالب درسی یکی از اصول برنامه‌ریزی کردن است؛ بدون مرور درس خواندن شما مانند آب در هاونگ کوبیدن است! چون طبیعتاً بدون مرور بعد از چند روز مطالب داخل ذهن شما کمرنگ شده و در نهایت فراموش می‌شوند.

 

اگه میخوای روش های مرور کردن دروس برای کنکور رویاد بگیری و بدونی هر درس رو چجوری باید مرورکنی میتونی با شماره های خانم دکتر ۸۰۰-۰۱۲۳-۰۹۱۲ وآقای دکتر ۹۰۰- ۰۱۲۳-۰۹۱۲ تماس بگیری یا عدد (۱) را به ۹۰۶۸-۱۰۰۰ پیامک کنید.